فهرست مطالب

ابن سینا - سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1399)

فصلنامه ابن سینا
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سارا جوادی، محسن گل پرور*، راضیه ایزدی صفحات 4-14
    مقدمه

    افسردگی و اضطراب از متغیرهایی هستند که سلامت روانی نوجوانان را تضعیف می کند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان غیرفعالسازی حالت خانواده محور، درمان شناختی-رفتاری و درمان پذیرش و تعهد بر افسردگی و اضطراب نوجوانان دختر اجرا شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش از نوع نیمهآزمایشی و طرح پژوهش، چهارگروهی در سه مرحله پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری دو ماهه بود. از میان مادران 120 نوجوان دختر 14 تا 18 ساله در شهر اصفهان در تابستان 1398، مادران 60 نوجوان بر مبنای ملاکهای ورود و خروج انتخاب و در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل، هر گروه 15 نفر گمارده شدند. پرسشنامه های افسردگی کواس و اضطراب کتل مورد استفاده قرار گرفت. سه گروه درمان غیرفعالسازی حالت خانواده محور، شناختی-رفتاری و پذیرش و تعهد طی 10 جلسه تحت درمان قرار گرفتند. دادهها از طریق تحلیل واریانس اندازههای تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید.

    یافتهها

    نتایج نشان داد که در افسردگی و اضطراب، بین درمان های غیرفعالسازی حالت خانواده محور، شناختی-رفتاری و پذیرش و تعهد با گروه کنترل تفاوت معنادار وجود دارد (01/0>p). همچنین بین سه درمان با یکدیگر در افسردگی تفاوت معناداری وجود ندارد، ولی در اضطراب بین درمان غیر فعال سازی حالت خانواده محور با درمان شناختی-رفتاری تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p).

    بحث و نتیجهگیری

    این پژوهش نشان داد درمان های غیرفعالسازی حالت خانواده محور، شناختی-رفتاری و پذیرش و تعهد از زمره درمانهایی هستند که میتوانند افسردگی و اضطراب نوجوانان دختر را درمان کنند.

    کلیدواژگان: خانواده درمانی، درمان شناختی-رفتاری، درمان پذیرش و تعهد، افسردگی، اضطراب، نوجوانان
  • شهین شیبانی، فرهاد دریانوش*، نادر تنیده، مصطفی رحیمی، ایمان جمهیری، محمدعلی رفاهیت صفحات 15-23
    مقدمه

    مسیر Akt/FoxO3aبازیگر مهمی در آتروفی پس از توقف تمرین در عضلات اسکلتی و قلبی است. در این پژوهش بیان ژن های AKT/FoxO3a /MAFbx/MuRF1در عضله نعلی و قلب به دنبال تمرین ورزشی و بی تمرینی بررسی شده است.

    روش بررسی

    موش های نر پس از آشناسازی به صورت تصادفی به گروه کنترل و تمرین تقسیم شدند. گروه تمرینHIIT بعد از شش هفته تمرین تناوبی به صورت تصادفی به 3 گروه 8 تایی تقسیم شد. گروه اول 48 ساعت پس از دوره تمرینی و گروه دوم و سوم به ترتیب پس از 7 و 14 روز بی تمرینی پس از دوره تمرینی شش هفته ای بافت برداری شدند. از روش RT-PCR برای بررسی تغییرات بیان ژن ها استفاده شد.

    یافته ها

    تمرین به طور معناداری میزان وزن عضله قلبی و نعلی نسبت به وزن بدن را افزایش داد. اما این رشد بعد از 7 و 14 روز بی تمرینی [به ترتیب 15% و 22% در عضله قلبی(002/0p=)، و 9% و 16% در عضله نعلی (001/0p=)] کاهش داشت. بیان AKT در هر دو عضله قلبی و نعلی بعد از تمرین ورزشی افزایش یافت و از طرف دیگر میزان FoxO3a کاهش یافت. در طی بی تمرینی افزایش فعالیت FoxO3a سبب فعال شدن MAFbx وMuRF1 در عضله قلب و تنها فعال شدن MAFbx درعضله نعلی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در کاردیومیوسیت ها همانند عضله اسکلتی، FoxO3a نسخه برداری از MAFbx را فعال می کند که منجر به کند کردن یا جلوگیری از هایپرتروفی می شود. اما تغییرات در MuRF1 نشان داد که احتمالا مسیر FoxO3a/MuRF1 در عضله قلبی و اسکلتی مکانیسم های تنظیم کننده متفاوتی دارند و به شکل متفاوتی واکنش نشان می دهند.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، بی تمرینی، پروتئینFoxo3a، پروتئینAKT-binding
  • زهرا گلی، خسرو جلالی دهکردی*، غلامرضا شریفی صفحات 24-35
    مقدمه

    قرارگیری در شرایط بی وزنی بر سیستم های مختلف بدن تاثیرگذار است و باعث مشکلات عضلانی همچون آتروفی عضلانی می گردد. لذا هدف از انجام پژوهش، مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و مصرف مکمل جینیسنگ بر هورمون رشد و مقاومت به انسولین در موش سوری تحت شرایط تعلیق اندام حرکتی تحتانی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه 50 سر موش سوری نر در پنج گروه مساوی: تعلیق، تعلیق + تمرین، تعلیق + عصاره جینسینگ، تعلیق + تمرین + عصاره جینسینگ و کنترل (شرایط عادی) قرار گرفتند. گروه های تمرین براساس برنامه تمرین به مدت هشت هفته، 3 جلسه در هفته بر روی نردبان تمرین داده شدند. گروه های دریافت عصاره، 3روز در هفته به مدت هشت هفته، عصاره را به صورت گاواژ دریافت کردند. برای ایجاد شرایط بی وزنی از تعلیق اندام تحتانی استفاده شد. 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، نمونه خون و سرم برای بررسی تغییرات هورمون رشد و مقاومت به انسولین جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری و مقایسه بین گروه ها، از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی با و بدون مصرف مکمل جینسینگ تحت شرایط تعلیق برمقادیر هورمون رشد تفاوت معناداری وجود دارد (01/0=p). اما بر مقاومت به انسولین تفاوت معناداری وجود ندارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که افزایش معنی دار در میزان هورمون رشد و همچنین کاهش غیر معنی دار در مقاومت به انسولین در نتیجه فعالیت ورزشی مقاومتی و مصرف عصاره جینسینگ احتمالا می تواند آتروفی عضلانی ناشی از تعلیق را کاهش دهد و گواه دیگری بر اثرات مثبت فعالیت های ورزشی بر مکانیسم سنتز پروتئین است.

    کلیدواژگان: شبیه ساز شرایط بی وزنی، تمرین مقاومتی، عصاره جینسینگ، هورمون رشد، مقاومت به انسولین
  • فاطمه زیرراهیان، طاهره باقرپور*، نعمت الله نعمتی، ویدا حجتی صفحات 36-43
    مقدمه

    در سالهای اخیر توجه به استفاده از گیاهان با خواص آنتی اکسیدانی معطوف شده است. این پژوهش با هدف بررسی نقش مکمل یاری بذر کدو و فعالیت ورزشی بر عوامل استرس اکسیداتیوی بافت کبد رت های نر مسموم شده با پراکسید هیدروژن انجام شد.

    روش بررسی

    تعداد48 سر رت نر بالغ از نژاد ویستار به صورت تصادفی به شش گروه هشت تایی (شامل شم، بذر کدو g/Kg 1، بذر کدو g/Kg 2، تمرین، تمرین+ بذر کدو g/Kg 1و تمرین+بذر کدو g/Kg 2) تقسیم شدند. جهت القا استرس اکسیداتیو تزریق درون صفاقی H2O2 با دوز mmol/Kg2 به صورت سه بار در هفته انجام شد. القا مکمل بذر کدو به صورت 5/0 میکروگرم روزانه به صورت خوراکی با غلظت UI/ml 300000 خورانده شد. پروتکل تمرین با سرعتm/min 8 و شیب 10 درجه به مدت 30 دقیقه بر روی تردمیل در هفته اول شروع و به تدریج به سرعت m/min20 با زاویه 10 درجه به مدت 60 دقیقه در هفته هشتم رسید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمرین استقامتی اثر معنی داری بر غلظت ATP، PAB، MDA و 6-Methylguanine بافت کبد دارد (001/0=p). بذر کدو نیز اثر معنی داری بر غلظت ATP، PAB بافت کبد داشت (001/0=p). تعامل تمرین و بذر کدو نیز اثر معنی داری برغلظت PAB، MDA و 6 Methylguanine داشت (001/0=p).

    بحث و نتیجه گیری

    مصرف مکمل بذرکدو به همراه تمرین استقامتی می تواند باعث کاهش استرس اکسیداتیو در بافت کبد گردد.

    کلیدواژگان: کدو، دانه، تمرین استقامتی، استرس اکسیداتیو
  • علی محمد مصدق راد، حامد دهنوی، علیرضا دررودی* صفحات 44-55
    مقدمه

    عدالت در نظام سلامت عبارت است از «دسترسی مردم به خدمات سلامت و استفاده از آن بر اساس نیاز، پرداخت هزینه های سلامت بر اساس توان مالی و برخورداری از سطح قابل قبول سلامتی». توزیع عادلانه تخت های بیمارستانی نقش بسزایی در دستیابی به هدف پوشش همگانی سلامت دارد. پژوهش حاضر به منظور سنجش عدالت در توزیع جغرافیایی تخت های بیمارستانی استان خوزستان انجام شد.

    روش بررسی

    از داده های وزارت بهداشت و مرکز آمار ایران برای انجام این پژوهش توصیفی و مقطعی استفاده شد. بیمارستان های استان خوزستان در سال 1395 جامعه پژوهش را تشکیل دادند. از منحنی لورنز و ضریب جینی برای نمایش و محاسبه میزان عدالت در توزیع تخت های بیمارستانی استان خوزستان استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل تحلیل شد.

    یافته ها

    استان خوزستان در سال 1395 دارای 4,710,509 نفر جمعیت، 54 بیمارستان و 7,014 تخت فعال بیمارستانی بود. تعداد 1/1 بیمارستان به ازای هر صد هزار نفر جمعیت و 5/1 تخت بیمارستانی به ازای هر هزار نفر جمعیت در این استان وجود داشت. شهرستان های اهواز، کارون و مسجد سلیمان بیشترین تخت بیمارستانی به ازای جمعیت را داشتند. حدود 30% بیمارستان ها و 51% تخت های بیمارستانی استان خوزستان در شهرستان اهواز بود. ضریب جینی توزیع تخت های بیمارستانی در شهرستان های استان خوزستان برابر با 33/0 بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    توزیع تخت های بیمارستانی در استان خوزستان با استفاده از شاخص جینی نسبتا عادلانه بوده است. سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت باید اقداماتی برای بهبود عدالت در دسترسی مردم جامعه به تخت های بیمارستانی به کار گیرند.

    کلیدواژگان: تخصیص منابع، تخت بیمارستانی، عدالت سلامت
  • محمود مومن زاده، حمزه شاه علی*، آزاده امیرآبادی فراهانی صفحات 56-62
    مقدمه

    مهمترین چالش در هوانوردی تامین بهداشت و سلامت مسافرین و خدمه پروازی است. در هنگام اجتماع انسان ها در یک فضای بسته گسترش عوامل عفونی مسری، خصوصا ویروس های تنفسی، همواره یکی از نگرانی های اصلی بوده و می تواند سبب ازکار افتادگی یا مرگ مبتلایان شود.

    روش بررسی

    جستجوی مروری جامع با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی، کتب تخصصی پزشکی هوافضا، طب مسافرت و مراجع بین المللی و ملی برای توصیه ها، مقررات و دستورالعمل های پزشکی در زمینه همه گیری کووید-19 (SARS-CoV-2) و سایر عفونت های ویروسی ریوی قابل انتقال در پرواز انجام شد.

    یافته ها

    اولین اقدام طبقه بندی شدت خطر پرواز به سطوح پایین، متوسط و بالا است. غربالگری موثر قبل از سوار شدن به هواپیما با بررسی وجود علایم ابتلا در مسافرین و خدمه پروازی و اندازه گیری دمای بدن و ادامه آن در پروازهای بالای 4 ساعت لازم است. در صورت تایید ابتلا، گزارش به مراجع بهداشتی، قرنطینه 14 روزه تا بهبودی کامل و استفاده از روش های محافظت فردی و رعایت اصول و توصیه های بهداشتی در پرواز ضروری است. اقدامات کنترل عفونت و اصول روزآمد گندزدایی تجهیزات و وسایل پرنده نیز نکات مهمی در بهداشت و حفظ سلامت در هوانوردی است.

    بحث و نتیجه گیری

    با گسترش روزافزون مسافرت های بین المللی هوایی، بیشترین انتقال عفونت های ویروسی تنفسی، خصوصا از ناقلین بی علامت، در طول پرواز رخ داده و هواپیما محل پاک و امنی نیست. با وجود مقررات، توصیه ها و دستورالعمل های متعدد پزشکی هوایی آنچه سبب توفیق در قطع زنجیره انتقال کووید-19 خواهد شد، همکاری و تعامل نزدیک مجامع پزشکی و صنعت هوانوردی است.

    کلیدواژگان: کووید-19، پروتئین SARS-CoV-2، سلامت، بهداشت، هوانوردی
  • سامره یعقوبیان، محمدعلی جهانی، مجید بهرامی، محمد خورشیدی، قهرمان محمودی* صفحات 63-73
    مقدمه

    بحران کووید 19 چالش بزرگی را در نظام اداره بیمارستان ها پدید آورد که اثربخشی، ایمنی و محور بودن بیمار تا چه حد می تواند در طراحی و اجرای استراتژی های مقابله با بیماری مدنظر قرار گرفته و در صورت شیوع در آینده نزدیک، سرعت انتشار آن را مهار کند. کم بودن داده ها و مدل های پیش بینی گسترش این بیماری، ممکن است به خاطر میزان و شدت آسیب ها، منجر به آشفتگی و سر درگمی در منابع خدمات درمانی شود و برنامه ها و خدمات اساسی بیمارستان را مختل کند. از این رو این پژوهش با هدف استفاده از ظرفیت حداکثری بیمارستان ها در مواجهه با پاندمی کووید 19 انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مقاله به روش مطالعات مروری روایتی از تاریخ 1 مارس تا 30 آوریل سال 2020 با جستجوی کلید واژه های کووید 19، منابع انسانی، مالی، تجهیزات و بیمارستان در پایگاه های اطلاعاتی معتبر انجام گرفت و مقالاتی که دارای متن کامل و ساختار منسجم بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از مجموع 3024 مقاله شناسایی شده، 62 مقاله با عنوان، چکیده و متن مرتبط مورد بررسی قرار گرفت و یافته های اصلی مطالعه در دو بخش اداره بیمارستان ها و فعال سازی بخش ها و کارکنان بیمارستان دسته بندی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    تدوین برنامه های اضطراری و فعال سازی آن در بیمارستان، تبیین رویه های عملیاتی استاندارد برای نخستین پاسخ دهندگان و آموزش نحوه اجرای روش های پیشگیری و کنترل عفونت در بیمارستان و سازمان دهی نیروی انسانی و استفاده از تمام ظرفیت های موجود در بیماستان ها اعم از منابع انسانی، مالی و تجهیزات و ایجاد بانک اطلاعاتی در مقابله با بحران کرونا کمک کننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: تجهیزات، بیمارستان ها، حمایت مالی، کووید19
  • بهناز دوران* صفحات 74-83
    مقدمه

    با گسترش کوید19 در سراسر کشورهای جهان و از جمله ایران، سطح استرس و اضطراب نیز افزایش یافته است. اما به دلیل خطر سرایت بیماری و شرایط قرنطینه، دسترسی مستقیم و رو در رو با متخصصان بهداشت روان محدود و حتی ناممکن شده است. از آنجا که ارتباط از راه دور و به واسطه فناوری در حوزه خدمات روانشناختی در ایران چندان رایج نبوده و دستورالعمل مشخصی نیز در نظامنامه اخلاقی ایران در این خصوص وجود ندارد، هدف این مطالعه بررسی ملاحظات اخلاقی ارایه خدمات روانشناختی از راه دور است.

    روش بررسی

    در این مطالعه به روش مرور روایتی با جستجو کلیدواژههایی مانند روانپزشکی از راه دور، روانشناسی از راه دور، اخلاق و نظامنامه اخلاقی در سایت رسمی انجمن یا سازمان«روانشناسی» کشورهای مختلف و در پایگاههای اطلاعاتی ملی و بین المللی، نظامنامهها، دستورالعملها و مقالات معتبر در این حوزه شناسایی شد و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    اصول اخلاقی ارایه خدمات روانشناختی از راه دور مشابه اصول اخلاق حرفه ای معمول حرفه روانشناسی است اما استانداردهای اخلاقی همچون صلاحیت و رازداری، مستلزم ملاحظاتی است که باید درنظر گرفته شده و رعایت شوند.

    بحث و نتیجه گیری

    جهت ارایه خدمات روانشناختی بهینه و پیشگیری از آسیبهای احتمالی، چنانچه روانشناس پس از ارزیابیهای لازم، تصمیم به ارایه خدمات روانشناسی از راه دور گرفت، باید ضمن داشتن صلاحیت لازم در استفاده از فنآوری ارتباطاتی، از اصول و استاندارهای اخلاقی مربوطه آگاهی یافته و آنها را به کار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق، نظامنامه اخلاقی، روان درمانی، سلامت از راه دور
  • سعید نظری، منصوره جعفرخانی، آراسب دباغ مقدم* صفحات 84-89
    مقدمه

    بحران های انسان ساخت مانند جنگ، گروهای آسیب پذیر خصوصا کودکان را در معرض مشکلات متعددی قرار می دهد. دریافت ناکافی برخی مواد غذایی کودک را در معرض خطر سوء تغذیه قرار می دهد. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیرات بحران های انسان ساخت بر تغذیه کودکان ست.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است. تمامی پژوهش ها با کلید واژه های «بلایای انسان ساخت»، « تغذیه کودکان»، « عوامل موثر» و «سوء تغذیه» در بانک های اطلاعاتی بین المللی و ملی در بازه زمانی 1995 تا 2018 جهت ورود به مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 25 مقاله اولیه ورودی به مطالعه بر اساس معیارهای ورورد و خروج 8 پژوهش اصلی انتخاب شدند و پس از استخراج اطلاعات آنها، مشخص شد که سوء تغذیه برای کودکان در زمان بلایا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اطلاعات مستخرج از مقالات مورد بررسی قرار گرفتند.

    بحث و نتیجه گیری

    در شرایط بحران و بلایا، محدودیت منابع غذایی وکاهش دریافت انرژی شامل ریز مغذی ها و ویتامین ها، افراد جامعه دچار بحران را مستعد ابتلا به انواع عفونت ها و بیماری ها می نماید و این موضوع موجب افزایش میزان مرگ و میر کودکان می شود. بنابراین لازم است که در فاز آمادگی سیکل بلایا با اجرای برنامه های مراقبتی و درمانی از آموزش و توسعه دانش مفید در تمام سطوح جامعه برای حمایت بیشتر این گروه آسیب پذیر در فاز پاسخ و بازیابی سیکل بلایا استفاده شود.

    کلیدواژگان: بلایا، سوء تغذیه، کودک، وضعیت تغذیه
  • پریسا رضاپور، مریم بختیاری، عباس مسجدی آرانی، امیرسام کیانی مقدم* صفحات 90-94
    مقدمه

    با توجه به اهمیت افسردگی در گروه های دانشجویی و تاثیر آن بر پیشرفت تحصیلی آنان، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان گروهی فعال سازی رفتاری بر علایم افسردگی، اضطراب و کیفیت زندگی دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور بوده است.

    روش بررسی

    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بوده است. تعداد 30 نفر از دانشجویان پزشکی پس از ارزیابی بالینی و احراز شرایط به صورت تصادفی انتخاب شدند و بعد در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه درمان فعال سازی رفتاری را دریافت کرد. اما گروه کنترل هیچ گونه مداخلهای را دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II)، پرسشنامه اضطراب بک (BAI) و فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که میان دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری از لحاظ افسردگی، اضطراب و کیفیت زندگی وجود داشت (001/0p<). یعنی میزان میزان افسردگی و اضطراب در گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل به طور معنی داری کاهش اما میزان کیفیت زندگی افزایش یافته بود.

    بحث و نتیجه گیری

    پژوهش فعلی نشان داد که درمان فعال سازی رفتاری روش درمانی مناسبی برای دانشجویان پزشکی در جهت کاهش علایم افسردگی، اضطراب و افزایش کیفیت زندگی آنان است.

    کلیدواژگان: درمان گروهی، افسردگی، اضطراب، کیفیت زندگی، دانشجویان
  • فاطمه قلی پوربازکیاگوراب، فاطمه گلشنی*، فرناز کشاورزی ارشدی، سوزارن امامی پور، مژگان سپاه منصور صفحات 95-99
    مقدمه

    با توجه به پیامدهای زیان بار پرخاشگری بر نوجوانان و اطرافیان آنان، این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی مهارت آموزی رفتار درمانی دیالکتیکی بر تنظیم هیجان دانش آموزان دختر پرخاشگر انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری 2 ماهه روی 24 نفر دانش آموزان دختر انجام شد. روش نمونهگیری هدفمند بود و بدین منظور فراخوانی برای مشاوران مدارس متوسطه دوم جهت ارجاع دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در پایه دوم و سوم، مشکوک به پرخاشگری، ارسال شد. برای جمع آوری دادهها از مقیاس دشواری تنظیم هیجانی گرتز و رویمر (DERS) و پرسشنامه پرخاشگری باس و پری استفاده شد. از دانشجویان ارجاعی به هسته مشاوره آموزش پرورش شهرستان لاهیجان 24 نفر که بر اساس پرسشنامه پرخاشگری دارای اختلال پرخاشگری بودند (نمره کمتر از 99/69) انتخاب و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. آزمودنیهای گروه آزمایش 14 جلسه مهارت آموزی گروهی رفتاردرمانی دیالکتیکی را گذراندند و گروه گواه در لیست انتظار ثبت شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمرات دشواری تنظیم هیجان دختران پرخاشگر که مهارت آموزی رفتار درمانی دیالکتیکی را دریافت کردند و میانگین نمرات دشواری تنظیم هیجان دختران پرخاشگری که این روش را دریافت نکردند، تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که گرچه مهارت آموزی رفتار درمانی دیالکتیکی موجب کاهش دشواری تنظیم هیجان دختران پرخاشگر می گردد اما این میزان کاهش از نظر آماری چندان معنادار نیست.

    کلیدواژگان: آموزش، رفتار درمانی، هیجانات، پرخاشگری
|
  • Sara Javadi, Mohsen Golparvar*, Rasieh Izadi Pages 4-14
    Background

    Depression and anxiety are variables that undermine adolescentschr('39') mental health. The aim of this study was to determine the effectiveness of family mode deactivation therapy, cognitive behavioral therapy, and acceptance-commitment therapy on depression and anxiety of adolescent girls.

    Materials and methods

    The research method was quasi-experimental, and the research design was four groups in three stages: pre-test, post-test, and two-month follow-up. Among mothers of 120 adolescent girls aged 14-18 years, in Isfahan in the summer of 2019, the mothers of 60 adolescent were assigned to three experimental groups and one control group (each group with 15 adolescents) based on inclusion and exclusion criteria. Kovas depression inventory and the Cattle anxiety questionnaire were used. Family mode deactivation therapy, cognitive behavioral therapy, and acceptance-commitment therapy groups received therapy in 10 sessions. The data were analyzed by repeated measure analysis of variance and post-hoc Bonferroni test.

    Results

    The results showed that in depression and anxiety, there was a significant difference between family mode deactivation therapy, cognitive behavioral therapy, and acceptance-commitment therapy compared with the control group (p<0.01). There was also no significant difference between the three treatments in depression, but there was a significant difference in anxiety between family mode deactivation therapy and cognitive behavioral therapy (p<0.01).

    Conclusion

    This study showed that family mode deactivation therapy, cognitive behavioral therapy, and acceptance-commitment therapy were among the therapies that can treat depression and anxiety in adolescent girls.

    Keywords: Family Therapy, Cognitive Behavioral Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Depression, Anxiety, Adolescents
  • Shahin Sheibani, Farhad Daryanoosh*, Nader Tanideh, Mostafa Rahimi, Iman Jamhiri, Mohammad-Ali Refahiat Pages 15-23
    Background

    The Akt / FoxO3a pathways is an important player in skeletal and cardiac muscle atrophy. In this study, the expression of Akt / FoxO3a / MAFbx / MuRF1 genes in soleus and heart muscle following exercise and detraining was investigated.

    Materials and methods

    Male mice were randomly assigned to the control and exercise group after familiarization. HIIT training group was randomly divided into three groups of eight after six weeks of intermittent training. After a six-week training period, tissue removal was performed for the 1st, 2nd, and 3rd groups respectively after 48 hours, seven days, and 14 days of inactivity. The RT-PCR method was used to investigate gene expresion changes.

    Results

    Exercise significantly increased the weight of the heart and soleus muscle relative to body weight. However, it decreased after seven and 14 days of inactivity [15% and 22% in the heart muscle (p=0.002) and 9% and 16% in the soleus muscle (p=0.001), respectively]. AKT expression increased in both the heart and the soleus muscles after exercise, while FoxO3a decreased. During exercise, increased FoxO3a activity lead to activation of MAFbx and MuRF1 in the heart muscle and only MAFbx in the soleus muscle.

    Conclusion

    In cardiomyocytes, like skeletal muscle, FoxO3a activates MAFbx transcroption, which slows or prevents hypertrophy. But changes in MuRF1 showed that the FoxO3a / MuRF1 pathway in the heart and skeletal muscles may have different regulatory mechanisms and react differently.

    Keywords: Exercise Training, Foxo3a protein, AKT-binding protein
  • Zahra Goli, Khosro Jalali Dehkordi*, Gholamreza Sharifi Pages 24-35
    Background

    Exposure to microgravity affects multiple organ systems and cause muscle problems such as muscle atrophy. Therefore, The purpose of the present study was to compare the effects of eight weeks of resistance exercise, consumption of ginseng supplementation on growth hormone and insulin resistance in Syrian mice with lower limb suspension.

    Materials and methods

    In this study, 50 male mice were devided into five equal groups including suspension control, suspension+resistance exercise, suspension+ginseng extract, suspension+resistance exercise+ginseng extract, and control (normal conditions). Training groups were trained on ladders for eight weeks, three times in a week. Ginseng extract were administered by gavage to extract receiving groups for three days in a week for eight weeks. Weightless environment created by utilizing lower limbs suspension. Blood and serum samples were collected 72 hours after the last exercise session and investigated for growth hormone changes and insulin tolerance. One-way ANOVA test was used for statistical analysis and comparison between groups.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the effect of resistance exercise with and without consumption of ginseng extract under the conditions of lower limb suspension (p=0.001), but there was no significant difference on insulin resistance.

    Conclusion

    This study showed that both significant increase in growth hormone and non-significant decrease in insulin resistance could be the reducer of the muscle atrophy induced by suspension and be another evidence of the effects of sport activities on the mechanism of protein synthesis.

    Keywords: Microgravity Simulation, Resistance Training, Ginseng Extract, Growth Hormone, Insulin Resistance
  • Fatemeh Zirrahian, Tahereh Bagherpoor*, Nematollah Nemati, Vida Hojati Pages 36-43
    Background

    In recent years, investigations on the use of plants as a source for antioxidant components have been increased. This study aimed to investigate the role of supplements of pumpkin seeds and exercise activity on tissue oxidative stress factors in liver of male rats poisoned with hydrogen peroxide.

    Materials and methods

    A total of 48 adult male Wistar rats were randomly assigned to six groups of n = 8 including sham, pumpkin seeds 1g/Kg, pumpkin seeds 2g/kg, exercise, training+pumpkin seeds 1g/Kg, and training+pumpkin seeds 2g/Kg. To induce oxidative stress, intraperitoneal injection of H2O2 at a dose of 2mmol/Kg was given three times a week. The induction of pumpkin seed supplement was administered orally at 0.5 μg daily at a concentration of 300,000 UI/ml. The endurance training protocol started at 8m/min with 10-degree incline was started for 30 minutes on the treadmill in the first week and gradually increased to 20m/min with 10-degree incline for 60 minutes on the eighth week.

    Results

    The results of this study showed that endurance training had a significant effect on the concentration of ATP, PAB, MDA, and 6-Methylguanine in liver tissue (p=0.001). Pumpkin seeds also had a significant effect on the concentration of ATP, PAB in liver tissue (p=0.001). Exercise in combination with pumpkin seeds supplementation had significant effect on the concentration of PAB, MDA, and 6-Methylguanine in the liver tissue (p=0.001).

    Conclusion

    Complementary nutrition with pumpkin seeds and endurance training can reduce oxidative stress in the liver tissue.

    Keywords: Pumpkin, Seeds, Endurance Training, Oxidative Stress
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Hamed Dehnavi, Alireza Darrudi* Pages 44-55
    Background

    Equity in the health system is “peoplechr('39')s access to the health services according to their needs, paying for healthcare based on the financial ability, and having an acceptable level of health”. Equitable distribution of hospital beds plays an important role in achieving the goal of universal health coverage. The purpose of this study was to evaluate equity in the geographical distribution of hospital beds in Khuzestan Province.

    Materials and methods

    Data from the Ministry of Health and the statistics center of Iran were used for this descriptive and cross-sectional study. Hospitals of Khuzestan Province in 2016 formed the research community. The equity in the distribution of hospital beds has been measured using the Lorenz curve and the Gini coefficient. Excel software was applied for data analysis.

    Results

    Khuzestan Province had a population of 4,710,509 and 54 hospitals with 7,014 active hospital beds in 2016. There were 1.1 hospitals per hundred thousand population and 1.5 hospital beds per thousand population in the province. The cities of Ahwaz, Karun, and Masjed Soleiman had the most hospital beds per people. About 30% of hospitals and 51% of hospital beds were in Ahvaz. The Gini coefficient of distribution of hospital beds in the cities of Khuzestan was 0.33.

    Conclusion

    The distribution of hospital beds in Khuzestan province using the Gini index was relatively fair. Policymakers and senior health managers should take measure to improve equity in the access of people to hospital beds.

    Keywords: Resource allocation, Hospital Bed Capacity, Health equity
  • Mahmud Momenzadeh, Hamze Shahali*, Azade Amirabadi Farahani Pages 56-62
    Background

    The most important challenge in aviation is to provide the health of passengers and flight crew. The spread of infectious agents, especially respiratory viruses, is always a major concern when human are gathered in a closed space and can lead to become disablility or death.

    Materials and methods

    A comprehensive review on pandemic SARS-CoV-2 (Covid-19) and other respiratory-transmitted viruses in air travels was conducted using databases, speicialized books on aerospace medicine, travel medicine, national and international references for medical advice, medical regulations and guidelines.

    Results

    The first step is to classify the intensity of flight hazard into low, medium, and high levels. Effective screening is necessary before boarding a plane to check for signs of infections in passengers and flight crew, and then measuring body temperature and regular measurements of it in flights over four hours. If the infection is confirmed, a report to health authorities, a 14- day quarantine for everyone until complete recovery, and the use of personal protective methods and observance of principles and hygiene recommendations in flight is necessary. Infection control measures and up-to-date principles of disinfection of aircraft equipment and devices are also important points in maintaining health in aviation.

    Conclusion

    With the expansion of international air travels, most viral respiratory infections, especially from asymptomatic carriers, occur during flight,  and consequently the plane will not be a clean and safe place. Despite regulations, recommendations, and numerous guidelines in aviation medicine, close cooperation and interaction between medical communities and the aviation industry can successfully eradicate COVID-19 transmission chain.

    Keywords: Covid19, SARS-CoV-2 protein, Health, Hygiene, Aviation
  • Samereh Yaghoubian, Mohammad Ali Jahani, Majid Bahrami, Mohammad Khorshidi, Ghahraman Mahmoudi* Pages 63-73
    Background

    COVID-19 crisis posed a major challenge to the hospital management system to which effectiveness, safety, and the patientchr('39')s centrality can be considered in designing and implementing disease management strategies and controlling the spread of disease in the near future. Lack of data and models for predicting the spread of disease may lead to confusion in health care resources, due to the extent and severity of injuries and disrupt  basic hospital programs and services. Therefore, this study was conducted with the aim of using the maximum capacity of hospitals in the face of COVID-19 pandemic.

    Materials and methods

    The research was conducted through narrative review studies using appropriate keywords such as COVID-19, human resources, finance resources, equipment, and hospitals in reliable electronic databases from March 1 to April 30, 2020, and articles with full text and coherent structure were reviewed.

    Results

    Out of 3,024 identified articles, 62 articles with related title, abstract, and full text were reviewed, and the main findings of the study were classified into two sections: hospital management and activation of hospital wards and staff.

    Conclusion

    Developing emergency programs and activating them in the hospital, explaining the Standard Operating Procedures (SOPs) for the first responders, training how to implement methods of prevention and control of infections in the hospital, organizing human resources, using all available capacities in hospitals, Including human resources, financial resources and equipment, and creating a database will be helpful in dealing with the corona crisis.

    Keywords: Equipment, Hospitals, Financial Support, COVID19
  • Behnaz Dowran* Pages 74-83
    Background

    With the spread of Covid-19 cases throughout the world, including Iran, the level of stress and anxiety has also increased. However, due to the danger of transmission of the disease and quarantine conditions, direct and face-to-face access to  mental health professionals is limited and even impossible. Since providing psychological services through telecommunication and technology is not very common in Iran, and there is no specific instruction in Iranian ethical codes, the purpose of this study was to review the existent ethical considerations in providing remote psychological services.

    Materials and methods

    This narrative review was conducted using key words including: telepsychiatry, telepsychotherapy, ethics, and code of ethics in the official website of psychology association or organization of different countries and also in national as well as international databases, regulations, instructions, and verified articles in this field.

    Results

    ethical principles in providing remote psychological services are similar to those of psychology, but etical standards such as eligibility and confidentiality require considerations that must be taken into account.

    Conclusion

    in order to provide the optimal psychological services and prevention of possible damages, if a psychologist, after the necessary evaluation, decides to provide online psychological services, he or she should have the necessary competencies in using communication technology . additionally, they should be aware of the related ethical principles and standards and apply them.

    Keywords: Ethics, Codes of Ethics, Psychotherapy, Psychology, Telehealth
  • Saeed Nazari, Mansoreh Jafarkhani, Arasb Dabbagh-Moghaddam* Pages 84-89
    Background

    Man-made crises such as war expose vulnerable groups, especially childrento a variety of problems. Insufficient intake of some cetain foods exposes the child to malnutrition.The purpose of this study was to investigate the impact of human-made crises on childrenchr('39')s nutrition.

    Materials and methods

    This was a review study. All research here Includes keywords like "man-made disasters", "child nutrition", "effective factors", and "malnutrition" in national and international data banks in the period of time between 1995 and 2018.

    Results

    From the initial 25 articles in the study based on input and output criteria, eight main studies were selected and after extracting the data, it was found that malnutrition is very important for children in times of disaster. Finaly, the extracted information was discussed.

    Conclusion

    In the conditions of crisis and disasters, the limitation of food sources and the reduction of energy intake, including micronutrients and vitamins, make crisis-stricken people to a variety of infections and diseases, and this increases the mortality of children. Therefore, it is necessary to support vulnerable groups in the response and recovery phase by implementing care and treatment programs  and useful knowledge development at all levels of society in preparation for the disaster.

    Keywords: Disasters, Malnutrition, Child, Nutrition Status
  • Parisa Rezapour, Maryam Bakhtiari, Abbas Masjedi-Arani, Amirsam Kiani-Moghadam* Pages 90-94
    Background

    Considering the importance of depression is student groups and its effect on their academic achievements, this study was conducted to investigate the effectiveness of behavioral activation group therapy on the symptoms of depression, anxiety, and quality of life in the students’ Jundishapur University of Medical Sciences.

    Materials and methods

    The current research design was quasi-experimental with pretest, posttest, and the control group. After clinical evaluations and qualifications, 30 medical students were selected randomly, and then replaced in two groups of experimental and control of 15 subjects. The experimental group received the behavioral activation therapy in 8 sessions; however, the control group received no interventions. The Beck Depression Inventory (BDI-II), the Beck Anxiety Inventory (BAI), and Short Quality of Life Questionnaire (SF-36) were used to collect data. The multivariate analysis of variance was employed to analyze data.

    Results

    The results indicated that the experimental and control groups were significantly different from each other in terms of depression, anxiety, and quality of life (p<0.001). In other words, the level of depression and anxiety declined significantly in the experimental group compared with pretest and the control group; however, the quality of life increased in the experimental group.

    Conclusion

    The present study indicated that behavioral activation therapy would be an appropriate treatment for medical students to reduce the symptoms of depression and anxiety and increase their quality of life.

    Keywords: Group Therapy, Depression, Anxiety, Quality of Life, Students
  • Fatemeh Gholipoor-Bazkiaghurab, Fatemeh Golshani*, Farnaz Keshavarzi-Arshadi, Sozan Emamipour, Mojghan Sepahmansour Pages 95-99
    Background

    Given the harmful consequences of aggression on adolescents and those around them, this research was performed with the aim of evaluating the effectiveness of the dialectical behavior therapy skills training on emotion regulation of female aggressive students.

    Materials and methods

    This study was a clinical trial with pre-test, post-test, and a 2-month follow-up on 24 female students. The sampling method was purposeful. For this goal, a call was sent to second-level secondary school counsellors to refer the female students who are studying in the second and third bases and are suspected of aggression. For collecting data, the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) developed by Gratz and Roemer and Bass and Perry Aggression Questionnaire were used. From the students referred to the education counselling center in Lahijan City, 24 subjects who had aggression disorder, a score lower than 69.99, were selected, and then they were assigned randomly into control and experimental groups The experimental group underwent 14 sessions of the dialectical behavior therapy skills training and the control group was registered in the waiting list.

    Results

    The results of data analysis showed that there is not a significant difference between the mean difficulty scores of emotion regulation of aggressive girls who received the dialectical behavior therapy skills training and those of aggressive girls who didn’t receive this method (p<0.05).

    Conclusion

    This research showed that although the skill-training of dialectical behaviour therapy reduces the difficulty emotion regulation of aggressive girls, but this amount is not statistically significant.

    Keywords: Education, Behavior Therapy, Emotions, Aggression